مجله مهرا :: بازی درمانی (Play Therapy) نوعی مشاوره یا روان درمانی است که از بازی برای ارزیابی ، پیشگیری یا درمان چالش های روانی-اجتماعی کودک استفاده می کند. اگرچه بازی درمانی را می توان در مورد بزرگسالان نیز استفاده کرد ، اما بیشتر در کودکان استفاده می شود.
بازی درمانی در کودکان چیست و چه اثراتی دارد
در ظاهر به نظر می رسد که بازی درمانی فقط در مورد سرگرمی با اسباب بازی است. با این حال ، تحقیقات نشان می دهد بازی درمانی در درمان انواع مشکلات روان و اختلالات رفتاری موثر است.
چرا از بازی درمانی استفاده میشود؟
کودکان فاقد مهارت های شناختی و کلامی برای گفتگو در مورد برخی موضوعات هستند. به عنوان مثال غم و اندوه می تواند برای آنها بسیار پیچیده باشد و کودک ممکن است در بیان افکار و احساسات خود دچار مشکل شود.
بازی می تواند راهی عملی برای کودکان باشد تا بتوانند روی موضوعاتی که برای آنها ناراحت کننده است کار کنند. آنها می توانند صحنه ها را بازی کنند ، به مشکلات خاصی بپردازند ، یا شخصیت هایی خلق کنند که احساسات خود را با آنها به اشتراک می گذارند.
کودکان اغلب احساسات خود را با اسباب بازی ها به نمایش می گذارند . کودکی که یکی از عزیزان خود را از دست داده است ممکن است با استفاده از عروسک ها شخصیتی غمگین را بسازد که دوستش را از دست داده است.
یا ممکن است کودکی که شاهد خشونت خانگی بوده است ، از یک خانه عروسک برای ترسیم کودکی که زیر تخت مخفی شده است استفاده کند زیرا بزرگسالان در حال دعوا هستند.
بسته به نوع play therapy که استفاده می شود ، درمانگر ممکن است در نقاط مختلف بازی مداخله کند تا به حل یک مسئله کمک کند.
بازی درمانی در چه زمینه ای به کودکان کمک میکند؟
- مسئولیت پذیری در رفتارهای آنها بیشتر شود
- همدلی و احترام در آنها پرورش یابد
- اعتماد به نفس در کودک ایجاد می شود تا بتوانند نسبت به توانایی های خود اطمینان بیشتری داشته باشند
- احساسات را به روشی سالم شناسایی و بیان کند
- مهارت های بین فردی آنها را بهبود می بخشد
- مهارت های اجتماعی جدید می آموزد
- مهارت های بهتر حل مسئله را تمرین می کند.
همچنین بخوانید بهترین برند و مدل سمعک برای کودکان
چه مشکلاتی در بازی درمانی مورد درمان قرار می گیرند؟
بازی درمانی اغلب برای کمک به کودکان در پردازش و درک رویدادهای استرس زای زندگی مانند جابجایی ، بستری شدن در بیمارستان ، آزار جسمی و جنسی ، خشونت خانگی و بلایای طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین می تواند برای درمان بیماری های روانی یا مشکلات رفتاری مورد استفاده قرار گیرد. در اینجا برخی از شایع ترین موضوعات مطرح شده در بازی درمانی وجود دارد:
- بیش فعالی
- پرخاشگری
- مدیریت خشم
- اختلالات اضطرابی
- اختلال طیف اوتیسم
- افسردگی
- طلاق
- غم و اندوه
- ناتوانی های جسمی و یادگیری
- مشکلات مربوط به مدرسه
- معضلات اجتماعی
- ضربه و بحران
play therapy برای بزرگسالان
بازی فقط برای بچه ها نیست ، بازی درمانی هم همینطور. نوجوانان و بزرگسالان نیز می توانند در بیان احساسات درونی خود با کلمات مشکل داشته باشند. بزرگسالانی که ممکن است از بازی درمانی بهره مند شوند معمولا دارای مشکلات زیر هستند:
- ناتوانی های فکری
- زوال عقل
- بیماری مزمن ، مراقبت تسکینی و مراقبت آسایشگاهی
- مصرف مواد
- تروما و آزار جسمی
- مسائل مربوط به مدیریت خشم
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- مسائل کودکی حل نشده
هنگام کار با بزرگسالان ، یک درمانگر ممکن است از نقش بازی کردن یا شن درمانی برای کمک به شما در برقراری ارتباط با احساساتی که گفتن آنها دشوار است استفاده کند. این روش های درمانی می توانند به شما کمک کنند تا روی استراتژی های مقابله با سناریوهای خاص کار کنید.
بازی کردن ، چه بازی سرگرم کننده ، چه هنر و صنایع دستی و چه موسیقی و رقص ، می تواند به شما کمک کند تا از استرس های زندگی روزمره راحت شده و آرام شوید.
هنر درمانی ، موسیقی درمانی و حرکت می تواند به آسیب های پنهان کمک کند و باعث بهبودی شود. با راهنمایی یک درمانگر مجرب ، بازی می تواند ابزاری ارزشمند در رساندن شما به مکانی باشد که می خواهید.
بازی درمانی برای بزرگسالان ممکن است به عنوان مکمل سایر درمان ها و داروها استفاده شود. همانند کودکان ، درمانگر بازی درمانی را متناسب با نیازهای خاص شما تنظیم می کند.
play therapy گروهی چیست؟
با توجه به تاثیرات محیطی مثل تعداد کم فرزندان در یک خانه یا خانواده، تمام شدن عمر تعامل در حین بازی با همسالان در کوچه به دلیل ساختار زندگی های امروزی، مواظبت بیش از حد خانواده ها از فرزندان خود، بسیاری از کودکان ایرانی به مشکل خود محورى (Ego centerism) دچار می شوند.
بازی درمانی گروهی یکی از راه های تضمین شده از بین بردن این مشکل در کودکان امروزی است.
به مرور کودک با افزايش توانائىهاى شناختى علاوه بر يادگيرى راههاى ايجاد رابطهٔ سالم و مناسب از خود محورى خارج شده و گرايش به جمع و گروه دوستان را به بازىهاى انفرادى ترجيح می دهد.
جهت مشاوره و اطلاع از هزینه جلسات بازی درمانی میتوانید با کلینیک تخصصی توانبخشی مهرا تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه شما