مجله مهرا کلینیک :: شنوایی سنجی و انواع سمعک، مراقبت از شنوایی، سلامت گوش، کشف و درمان اختلالات شنوایی و تجویز سمعک است. در واقع کار شنوایی سنجی توسط یک متخصص اُدیولوژیست (Audiologists) انجام میگیرد. همچنین در این مقاله در مورد کاربرد سمعک و انواع سمعک برای شما خواهیم گفت.
شنوایی سنجی و انواع سمعک چیست؟
تخصص شنوایی سنجی و انواع سمعک زیر مجموعه علوم پزشکی است و وظیفه آن مراقبت از شنوایی و سلامت گوش و کشف و درمان اختلالات شنوایی است.
ادیولوژیست کسی است که به ارزیابی و تشخیص اختلالات شنوایی و تعادل، پیشگیری و مراقبت از شنوایی (در برخی از مراکز و کارخانجات که ممکن است به شنوایی کارکنان آسیب بزند)، توانبخشی شنوایی، و آموزش به افراد کم شنوا (مثل نحوه استفاده از سمعک) می پردازد. او با استفاده از ابزار شنوایی سنج می کوشد تا با بررسی میزان شنوایی مراجع بکوشد تا خسارات کم شنوایی یا ناشنوایی را به حداقل برساند. کلینیک شنوایی سنجی و انواع سمعک با انجام خدمات تخصصی شما را در بهبود کیفیت زندگیتان یاری میدهد.
- ارزیابی و تشخیص اختلالات شنوایی و تعادل و وزوز گوش
- پیشگیری و حفاظت شنوایی، که به بررسی آلودگیهای صوتی کارخانجات و مراکز پر سروصدا میپردازد و تلاش میشود تا خسارتهای ناشی از آلودگی صوتی به حداقل برسد.
- توانبخشی شنوایی، که شامل ساخت و تجویز انواع قالب گوش و تجویز و ارزیابی وسایل کمک شنوایی مانند سمعک میشود. (بر خلاف تصور عامه مردم، سمعک، یک بلندگو نیست که بتوان آن را از داروخانه یا مرکز دیگری خریداری کرد و استفاده نمود بلکه یک شنواییشناس باید با استفاده از اطلاعات علمی خود و با توجه به مقدار شنوایی فرد کم شنوا، سمعک را برای گوش او تنظیم کند.)
- آموزش به افراد کم شنوا و ناشنوا، که در این حیطه شنواییشناس به فرد کم شنوا طرز استفاده از سمعک را آموزش داده و او را با اصوات مختلف آشنا میسازد و به ناشنوا لب خوانی و گفتارخوانی را آموزش میدهد.
تواناییهای لازم متخصص شنوایی سنجی و انواع سمعک
کم شنوایی در دوران کودکی و بزرگسالی و اهمیت شنوایی سنجی و انواع سمعک
دلایل کاهش شنوایی در کودکان به اندازه بزرگسالان متنوع است. اما میتوان رایجترین دلایل آن را به شرح زیر ذکر کرد.
از دست دادن شنوایی مادرزادی
کاهش شنوایی مادرزادی که در واقع آسیب عصب شنوایی(Auditory nerve) یا حلزون گوش(Cochlea)است. معمولاً این آسیبها در حد خفیف، متوسط، شدید یا بسیار عمیق هستند. این نوع کاهش شنوایی ممکن است از بدو تولد ثابت بماند یا به تدریج در طول عمر افزایش یابد. بنابراین، تشخیص و درمان به موقع در این موارد حائز اهمیت،است.
کاهش شنوایی به دلیل التهاب گوش میانی
عفونت گوش میانی یکی از شایعترین دلایل کم شنوایی بخصوص در کودکان است. عفونت گوش میانی در دوران کودکی بسیار شایع است که باعث میشود کودکان مرتباً از آنتی بیوتیک استفاده کنند.
کمشنوایی ناشی از اوتیت میانی(serous otitis) عمدتاً دو طرفه بوده و عوارض آن بسیار خفیف است. نه تنها مشکلات گوش میانی، بلکه داروهایی که در دوران کودکی و نوجوانی استفاده میشوند از جمله دلایل کم شنوایی بشمار میروند.
اهمیت تشخیص کم شنوایی در کودکان و نوزادان و علائم آن
آگاهی والدین نسبت به علائم کم شنوایی در کودکان و نوزادان اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که کم شنوایی درمان نشده، سبب به تاخیر افتادن رشد مغز در قسمت گفتار و زبان میشود و این تاخیرها منجر به مشکل در یادگیری میگردد که اغلب، سبب عملکرد ضعیف در مدرسه میشود. زیرا کودکی که علائم کم شنوایی را از خود بروز میدهد و مبتلا به کم شنوایی میباشد ممکن است با مشکلات آکادمیک یا اجتماعی رو به رو شود. کودکانی که به کم شنوایی مبتلا هستند حتی در سن 12 ماهگی ممکن است کاندید کاشت حلزون(cochlear implan) شوند. شناخت شنوایی سنجی و انواع سمعک مهمترین قدم برای جلوگیری از صدمات ناشی از عدم درمان کم شنوایی کودکان است.
در صورتی که اخیرا با علائمی مواجه شدهاید که نشان میدهد کودک یا نوزاد شما به کم شنوایی مبتلا است، ممکن است با سوالات و نگرانیهای زیادی روبرو گردید. این طبیعی است که مضطرب شوید؛ اما مطمئن باشید گزینههای درمانی و آموزشی زیادی هم در مدرسه و هم در خانه، در دسترس میباشد.
احتمالا مهمترین موردی که شما میدانید، این است که توانایی شنوایی به کودک کمک میکند تا مهارتهای گفتاری و زبانی خود را ارتقا دهد. بسیار مهم است تا مطمئن شوید که کم شنوایی کودکتان به طور مناسب درمان میشود تا اثرات مخرب کم شنوایی بر تحصیلش در این سن را، کاهش دهید.
با شناخت نشانه های کم شنوایی کودک و نوزاد در هر سن و مراجعه به موقع به متخصص، میتوانید در سن مناسب برای درمان اقدام کنید. از این رو تشخیص کم شنوایی در کودکان و نوزادان با اهمیت و قابل توجه است.
انواع تست های شنوایی سنجی و انواع سمعک
انواع تست های شنوایی سنجی شامل: تیمپانومتری، ادیومتری، تست رفلکس آکوستیک، تست های گفتاری، ABR کودکان،OAE کودکان و ….
برای شناخت شنوایی سنجی و انواع سمعک باید گفت که به طور کلی تمامی سمعک های موجود در دنیا در سه بخش توسط دانشمندان دسته بندی شده است و هر فرد، متناسب با نوع کم شنوایی خود باید از این دستگاه های کمک شنوایی بهره گیرد.
انواع سمعک براساس تکنولوژی :
اگر بخواهیم دسته بندی درستی از انواع سمعک براساس تکنولوژی داشته باشیم، باید آنها را در 5 دسته ی زیر تقسیم بندی کنیم
شنوایی شناسی و انواع سمعک های آنالوگ
در این سمعک ها، سیگنال های صوتی بعد از وارد شدن به بخش پردازشگر سمعک به صورت سیگنال های الکترونیکی تقویت می شوند و بعد به صورت سیگنال صوتی نقش خود را ایفا می کند. می توان گفت که این سمعک ها در واقع تقویت کننده ی اصوات هستند و تمایزی بین صداهای گفتاری و سرو صداهای محیط قائل نیستند و از این رو امروزه در میان افراد رواج ندارند.
سمعک های هوشمند
این سمعک ها نسل پیشرفته ی سمعک های دیجیتالی هستند. این سمعک های هوشمند به راحتی می توانند بین صدا ها و نویز های محیطی تمایز قائل شوند که همین خاصیت می تواند دلیلی بر کارکرد بی نظیر این سمعک ها باشد. سمعک های هوشمند را با عنوان مغز دوم میشناسیم چرا که کیفیت انتقال صدا در آن بسیار هوشمندانه میباشد و می تواند بهافراد کمک کند تا بار دیگر صدا ها را باکیفیت بشنوند
پیشرفت شنوایی سنجی و انواع سمعک با سمعک های دیجیتال
این سمعک ها دارای مدار پردازشی دیجیتال می باشند. همچنین این سمعک از سه بخش گیرنده یا همان رسیور، مدار پردازشی سمعک و البته قسمت میکروفن یا بلندگو تشکیل شده است. سمعک های دیجیتال دارای باتری هایی می باشند که منبع انرژی آنها می باشد. نحوه ی عملکرد این سمعک ها به گونه ای است که صدا در آن توسط میکروفن دریافت می شود. سپس پردازش آن در قسمت پردازشگر صورت می گیرد. در قدم بعد دوباره به صورت امواج توسط گیرنده (رسیور) به مغز می رسد.
سمعک های هوشمند وایرلس و یا بدون سیم
این نوع از سمعک های پیشرفته با حذف صداهای مزاحم برای شما عملکردی بی نظیر خواهند داشت وپیشرفته تر از سمعک ها عمل خواهند کرد. قابلیت وایرلس این سمعک ها توانست آن را در میان افراد بیشتری محبوب سازد
سمعک های داخل گوشی ITE
این سمعک ها با پوشش تقریبی کاملِ گوشِ خارجی، جزء بزرگترین سمعک هایی شنوایی موجود می باشند. سمعک های ITE بسیار قدرتمند عمل می کنند و دارای میکروفون دو گانه می باشند که به تشخیص صداها کمک می کند. میزان صدای سوت در این سمعک ها به دلیل سطح بزرگی که دارند بسیار کم می باشد. از بزرگترین معایب آن می توان به بزرگی ابعاد اشاره کرد. پس برای افرادی که می خواهند سمعک ها در ظاهرشان بی تاثیر باشند مناسب نیستند. این سمعک می تواند دستگاهی مناسب برای افرادی باشد که مشکل بینایی و یا حرکت و لرزش دست دارند. چراکه به راحتی می توان آن را بر گوش قرار داد.
شنوایی سنجی و انواع سمعک Rite
سمعک Rite را در دسته بندی سمعک های پشت گوشی مشاهده می کنیم. این سمعک ها کوچک می باشند و در پشت گوش قرار می گیرند. رسیور آنها در داخل گوش جاگذاری می شود. رسیور با یک سیم نازک به سمعک متصل می شود. این سمعک ها را که با نام RIC نیز می شناسیم که از پیشرفته ترین سمعک های دیجیتال می باشد. روز به روز بر قابلیت های آنها افروده شده است و با آنها می توان کیفیت و نحوه ی شنوایی را در افراد افزایش داد.
شنوایی سنجی و انواع سمعک پشت گوشی BTE
سمعک های پشت گوشی BTE با قرار گیری در پشت گوش از رایج ترین نوع سمعک های شنوایی هستند. این سمعک ها به نسبت سایر سمعک ها دارای طول عمر بالایی هستند. سمعک های پشت گوشی BTE در مدل هایی مختلفی به بازار عرضه شده اند. افراد با میزان شنوایی های مختلف می توانند از این سمعک ها بهره گیرند.
سمعک داخل کانال نامرئی CIC
این سمعک ها به طور کامل در داخل کانال گوش قرار می گیرند، اما قدرت آنها از سمعک های IIC بیشتر است. از این رو برای افرادی که کم شنوایی ها سطح متوسط تا شدید دارند مناسب می باشد. این سمعک ها از دید مخفی می مانند و برای افرادی مناسب است که دوست ندارند سمعک بر ظاهر آنها تاثیر گذار باشد. لازم به ذکر است که این سمعک ها از کوچکترین نوع سمعک موجود در دنیا می باشند. گزینه ی مناسبی برای افراد کهنسال و کودکان نمی باشد.
سمعک Mini Rite
سمعک های mini bte دارای اندازه ی بسیار کوچکی می باشد و قادر هستند صدا ها را به خوبی تقویت نماید. از مهم ترین قابلیت های آنها می توان به قابلیت کاهش نویز، اتصال بی سیم و برنامه ی کاهش نویز اشاره کرد. همچنین برنامه مناسب برای وزوز گوش از ویژگیهای مهم دیگر است. این نوع از سمعک ها برای افرادی مناسب است که از کم شنوایی در سطح متوسط تا شدید دارند.
سمعک پشت گوشی Bta Super Power
در میان انواع سمعک، این دستگاه های کمک شنوایی از بزرگترین سمعک های پشت گوشی می باشند. می توان به راحتی از آن استفاده نمود به همین دلیل گزینه ی مناسبی برای افراد مسن می باشد. سمعک پشت گوشیbte supr power مناسب برای افرادی است که کم شنوایی متوسط تا شدید دارند. از مزایای آن می توان به قدرت تقویت کنندگی صدا و محافظت در برابر غبار و رطوبت اشاره کرد. از معایب این سمعک ها می توان به بزرگی اندازه ی سمعک اشاره کرد. برای برخی از افراد این موضوع خوشایند می باشد چرا که به وضوح وجود آنها را بر روی گوش می توان مشاهده کرد.
کلینیک سمعک مهرا ارائه دهنده خدماتی همچون فروش انواع سمعک در برند های مطرح و روز دنیا است. همچنین فروش لوازم جانبی مرتبط با سمعک و انواع تست های شنوایی مشغول است.
جهت مشاوره و دریافت نوبت تست های ارزیابی شنوایی و یا تجویز سمعک با مرکز شنوایی سنجی و سمعک مهرا تماس حاصل فرمایید و یا از صفحه اصلی سایت به صورت اینترنتی نوبت دریافت نمایید.
۲ ساله سمعک تهیه کردیم ازتون مادرم خیلی راضی هستن و همیشه دعا گو
ممنون از اعتمادتان🌺🙏
برای سمعک و گفتاردرمانی دخترم مراجعه کردم بسیار راضی هستم ممنون از زحماتشون
🙏متشکرم از عنایتتان
ممنون از اعتماد شما
[…] شنوایی سنجی و سمعک […]