مجله مهرا :: ارتباط برقرار کردن با نوزادان و ارتباط کودک با اطرافیان یکی از مهمترین عوامل برای رشد و توسعه سالم آنها است. ارتباط بین والدین و کودک در اولین سالهای زندگی او اهمیت بسیار زیادی دارد و تأثیر بزرگی بر روی سلامت فیزیکی و روانی نوزاد دارد. این ارتباط نه تنها به عنوان یک راه ارتباطی کودک عمل میکند، بلکه از طریق آن کودک مهارتهای اجتماعی و احساسی را نیز یاد میگیرد.
ارتباط برقرار کردن با نوزادان بر اساس تماس بدنی، لمس و حرکات ، صدای صحبت کردن و لبخند زدن استوار است. این ارتباط باعث میشود که نوزاد احساس امنیت و آرامش کند و به راحتی احترام گذاشتن به مرزهای اجتماعی را یاد بگیرد. همچنین، این ارتباط برقرار کردن با والدین به نوزاد اعتماد به نفس میدهد و او را برای یادگیری و جهشهای بعدی در زندگی آماده میکند. بنابراین، ارتباط برقرار کردن با نوزادان اصلیترین نیاز آنها بعد از تغذیه و نیازهای فیزیولوژیک است و باید به آن توجه ویژهای داشته شود.
فعالیتهایی برای کمک به ارتباط کودک
آیا شگفتانگیز نیست که نوزادان از اولین لحظات زندگی خود با ما ارتباط برقرار میکنند؟ آنها توانایی از پیش تعیین شدهای دارند تا به ما بگویند که آنها به چیزی نیاز دارند بدون اینکه یک کلمهای بگویند! این مهارتهای ارتباطی در حال توسعه است وقتی ما به نوزادان خود پاسخ میدهیم و نیازهایشان را برطرف میکنیم و این ارتباط با کودک است.
همانطور که ما از طریق فعالیتها و بازیهای نوزادی با نوزادانمان ارتباط برقرار میکنیم، به توسعه بیشتر در زمینه زبان و ارتباط کمک خواهیم کرد. اما قبل از بحث درباره این فعالیتها، بیایید به مراحلی که نوزاد در تلاش برای ارتباط برقرار کردن آنها میگذراند، نگاهی بیندازیم.
مراحل ارتباط کودکان
در این مرحله، نوزادان هنوز نمیتوانند صحبت کنند، اما جهان اطراف خود را تفسیر میکنند و با روشی که تنها نوزادان میتوانند، ارتباط برقرار می کنند.
0 – 3 ماه
اگر احساس میکنید کسی شما را تماشا میکند، درست است! نوزاد شما به صحبتها و چیزهایی که در اطراف خود انجام میدهید، به عنوان یک گوش و چشم میپردازد و در حال یادگیری است. در این مرحله، شما برخی از شیوههای قطعی ارتباط کودک را مشاهده خواهید کرد:
- زمزمه زدن
- غرغر کردن
- گریه کردن برای بیان نیازهای خاص
- شناسایی صداها
- لبخند زدن
- به سمت صدا چرخیدن(سلامت شنوایی و توجه شنیداری)
4-6 ماهگی
این سن با روشهای جدید و پیچیدهای از ارتباط و تعامل کودک همراه است:
- بابلینگ (صحبت کردن ناشناخته)
- پاسخ دادن به نغمه صدای شما
- تقلید از صداهای متداول
- خندیدن
- بیان صدای خوشحالی یا ناراحتی به صورت صوتی
- توجه به صداهای اسباببازیها
7 – 10 ماه
کودک شما در این مرحله تلاش می کند تا صدایی برای ارتباط کردن پیدا کند. شما متوجه خواهید شد که کودک شما درک بیشتری پیدا می کند. در این مرحله، کودک شما را مشاهده خواهد کرد که:
- صداها و حرکات را تقلید می کند
- به افراد یا اشیا اشاره می کند
- کلمات اساسی مانند “سلام” و “بله” را می فهمد
- صداهای “نامگذاری” مانند “بابابا” را تولید می کند و به خود اشاره می کند
- با محدوده گسترده تری از حروف صدادار و بی صدا تولید می کند
10-12 ماه
در این مرحله شاد و سرگرم کننده، کودک شما شروع به درک درخواستها یا دستورات ساده میکند و به شکلی خندهدار همه چیز را تقلید میکند! این زمان خوبی است تا جهان آنها را با ملاقات با افراد بیشتری باز کنید. در طول این ماهها نوزاد شما شروع به:
- پیروی از دستورات مانند “اینجا بیا” یا “آن را بگذار”.
- شناخت اشیاء ساده مانند اسباببازی یا عروسک بچه.
- بیشتر و دقیقتر تقلید از صداها.
- گفتن کلمات ساده مانند “اوه اوه”، “ماما” یا “بابا”.
- گفتار جارگون (بیشتر شبیه به گفتار منظم ولی غالبا بی معنی).
زمانیکه کودک این راههای ارتباطی را استفاده میکند و صداسازی می کند،کودک را تشویق کنید این تشویق کودک را برای صداسازی بیشتر ترغیب و تشویق می کند.
فعالیتهایی که به توسعه زبان کمک میکند
تعریف کودک از فعالیتهای جذاب و الهامبخش، ذهن کودک را فعال نگه میدارد که برای ساختن زبان و ارتباط کودک ضروری است. زبان بدن شما، همچنین کلمات، لحن و ساختار جمله، همگی با هم همکاری میکنند تا به صورت موثری ارتباط برقرار کنند.
در زیر فعالیتهای مهمی که با کودک خود مشغول شوید، آورده شده است:
1. به آنها بگویید که شما چه کاری انجام میدهید
هنگامی که در حال انجام یک فعالیت هستید، در مورد آن صحبت کنید و با کودک ارتباط کلامی برقرار کنید. در این حین، شما قدرت زبانی را افزایش میدهید و حتی ساختار جملات را نیز. به عنوان مثال، هنگامی که به نوزادتان حمام میدهید، درباره احساس آب صحبت کنید: “اوه، این آب خیلی خوب و گرم است!” این کلمات برای آنها یک زمینهای برای کلماتی که میشنوند فراهم میکنند و آنها یاد خواهند گرفت که از این کلمات به درستی استفاده کنند.
2. از صحبت کردن با زبان عامیانه با نوزاد استفاده کنید
به طوری که هیچ تفاوتی در سن نوزاد شما نداشته باشد، در جملات کامل صحبت کنید و از کلمات پرمعنا و توصیفی استفاده کنید. به کودک خود کمک کنید تا جملات خود را تکمیل کند تا بتواند افکار خود را به طور کامل بیان و ارتباط موثر برقرار کند. به عنوان مثال، اگر نوزاد شما میگوید “آب ب، به او پاسخ دهید و بگویید ” مامان آب بده
3. سوال و جواب کردن
به زودی شما قادر خواهید بود با پرسیدن سوالات با فرزند خود صحبت کنید، حتی اگر آنها به صورت جملات کامل صحبت نمیکنند. شما به آنها نشان میدهید که یک گفتگو چگونه کار میکند. همچنین نشان میدهید که آنچه آنها میگویند برای شما مهم است، که باعث شادابی و عشق و محبت آنها میشود.
4.با هم کتاب بخوانید
مطمئنم که شما بارها و بارها درباره اهمیت خواندن با فرزندتان شنیده اید! مطالعات نشان می دهند که خواندن تأثیرات دائمی بر زبان، سواد و مهارت های خواندن دارد. کلید این است که با فرزندتان بخوانید، آنها را در سطحی که می توانند تحمل کنند، درگیر کنید. این ممکن است شامل اشاره کودک به تصاویر یا خنده با شما باشد. آنها در حال یادگیری درباره مفاهیم مختلفی هستند، از جمله تلفظ، ریتم و درک.
5. ایجاد خزانه واژگان “بیان احساسات”
برای کودک شما مهم است که یاد بگیرد که چگونه احساسات خود را توصیف کند بیان احساسات یکی از مهم ترین جنبه های ارتباطی کودک است. او را با واژگان مختلفی که احساسات را توصیف می کنند آشنا کنید و یک روزی او قادر خواهد بود احساسات را به جای غمگین شدن از احساسات شدید بیان کند. برخی از “کلمات احساسی” شامل خوشحال، غمگین، عصبانی، خسته، خسته کننده، عصبانی کننده، ناراحت کننده، آرامش است.
همچنین بخوانید :: علائم اتیسم در کودکان(چگونه میتوان اتیسم در کودکان را تشخیص داد؟)
ایدههای بیشتری برای تشویق ارتباط
استفاده از عروسکها و بادکنکها. به کودک خود یاد دهید که سرش را برای “بله” بالا کند و برای “خیر” سرش را تکان دهد. با بچههای کوچک ، عروسکها و بادکنکها تغییردهنده بازی اند آنها به کودک شما چیزی جالب و هیجانانگیز برای نگاه کردن به آنها در حین یادگیری چیزی جدید میدهند. هنگام آموزش این مفهوم، با سوالاتی که پاسخ بلی و خیر آنها واضح است، شروع کنید. به عنوان مثال: “بادکنک میخوای؟” (حداقل برای من پاسخ بلی واضح است!) میخوای بخوابی؟” (احتمالاً پاسخ خیر است.) این بازی را مرتب تکرار کنید و در حین انجام آن لذت ببرید و حرکات سر را بیش از حد تمرین کنید.
- فرصتهایی را برای فرزندتان برای صحبت کردن ایجاد کنید، با ایجاد یک وقوع غیرمنتظره! به عنوان مثال: فرزندتان را در حمام قرار دهید اما آب را باز نکنید! این به نظر شوخی میرسد، ما میدانیم! اما وقتی شما به طور ناگهانی یک مرحله را در یک روال آشنا از بین ببرید، فرزندتان میخواهد با شما ارتباط برقرار کند زیرا چیزی درست نیست.
بازی های خوبی در پارک داشته باشید. فرصتی مناسب برای آموزش کلمات جدید به فرزند شما است! کلمات را مکررا تکرار کنید تا او نیز آنها را به صدا در آورد! اینجا چند جمله است که میتوانید برای ورود فرزندتان به بازی پیشنهاد کنید.
هل بده
وایسا
برو
تند
آروم
کو،کجا
بالاتر
درون
بیرون
یک بار که با این کار آشنا شوید، این کار مثل پیاده روی در پارک خواهد بود!در صورت وجود تاخیر و عدم وجود کلام در این مرحله ممکن است کودک دارا تاخیر کلامی باشد این روش ها به گسترش گفتار کودک کمک شایانی می کند.
آگاهی از روش های ارتباطی و رشد ارتباطی کودک جهت تشخیص تاخیر احتمالی و اقدام برای درمان از اهمیت بالایی برخوردار است.جهت مشاوره میتوانید با کلینیک گفتاردرمانی و کاردرمانی مهرا تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه شما